Добредојтовте на блогот за примена на Веб 2.0 во настава и образование!

by

Онлајн учење, веб алати, образовни сајтови, корисни програми и совети за наставници. Овој блог е наменет за наставниците кои сакаат да внесат новини во настава. Ќе се обидам да Ви ги доближам примена… Continue reading

Презентацијата Примена на web 2.0 алатките во наставата по математика и информатика

by

Пред два дена бев на конгресот на математичари во Охрид, впечатоците нема да ги пренесувам. На линкот е презентацијата Примена на web 2.0 алатките во наставата по математика и информатика. Им благодарам на сите… Continue reading

Математички генератор на тестови

by

Math Worksheet Generator е бесплатна програма изработена во рамките на Microsoft Education Labs. Оваа програма ќе биде од голема помош за наставниците по математика  при составување на тестови и задачи за вежбање. Доволно е да внесете една… Continue reading

Raptor – развојно опкружување за програмирање засновано на блок-дијаграм

by

Конечно нешто и за моите колеги информатичари 🙂 Сите знаеме дека програмирањето започнува со алгоритам. Учениците често имаат отпор од цртање на блок-дијаграми, но за да им се приближи логика на програмирањето овој чекор… Continue reading

Office mix – бесплатен додаток за Microsoft PowerPoint 2013 и Office 365

by

  Office Mix e бесплатни додатак за Microsoft PowerPoint 2013 и Office 365 со кој вашите порезентации ќе се претворат во вистински лекции со звук, видео-инсерти, квизови, коментари … Во самиот додадок има можност… Continue reading

Back to school – A Web Whiteboard

by

Среќен почеток и успешна нова учебна година! За почеток едноставна апликација – обична бела училишна табла онлајн. A Web Whiteboard ви овозможува лесно да скицирате цртежи  и да пишувате рачно, особено е корисно за… Continue reading

CoolText – креирајте лого брзо и едноставно

by

CoolText е бесплатна „он лајн“ алатка со која можете да креирате лого или да напишете уметнички текст. На располагање се голем број на фонтови и ефекти. Алатката е едноставна за користење – само… Continue reading

11 февруари 2014 – ден на безбеден интернет

by

11 февруари 2014 е ден на безбеден интернет – ден кога сите треба да продонесеме за побезбеден и посигурен интернет. Децата и тинејџерите (а и ние возрасните) се уште не сме доволно запознаени… Continue reading

GoAnimate – креирајте анимиран видео запис

by

Go!Animate  е бесплатен онлајн алат за креирање на анимирани видео записи. Едноставен е за користење и има многу можности за користење на различни позадини, ликови, реквизити, текст, ефекти итн.  Ликовите можат да изведуваат… Continue reading

Lucidpress – креирајте интерактивни публикации

by

Lucidpress е бесплатна онлајн апликација со која можете да креирате прекрасни публикации (весници, флаери, брошури…) кои подоцна можете да ги отпечатите или да ги објавите во дигитална форма погодна за читање на компјутер,… Continue reading

Претворете Power Point презентација во видео

by

Помеѓу е-дневникот, тестовите, подготовките и што уште не 😦 најдов малку време за еден краток пост. Велат дека PowerPoint презентација не е ИКТ, па еве вие направете видео (не знам што ќе кажат… Continue reading